Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

Отварање изложбе просторних инсталација Естер Милентијевић СПИРИТУАЛНА ЕЛАСТИЧНОСТ У ЛАВИРИНТУ у Галерији Факултета уметности – уторак, 27. децембар у 19 часова.

”Класичност” исказа, код Милентијевићеве, постиже се употребом геометризоване конструкције од дрвених летвица које на себе преузимају функцију експресивног цртежа, и по правцу пружања и по крајњој конструкцији, и по хроматским особинама које су у функцији подизања опште експресије исказа. Појачану експресију конструкције, на известан начин, смирују илустрације штампане на пластици које су апликоване на њу чинећи природни део исказа. Овде, имајући у виду визуелну целину, ваља указати на чињеницу да нови материјали и нове технике, условљавајући формирање нових слика, доносе могућност истраживања нових модела изражавања у интегралном смислу који су у блиској вези са одређеном количином знакова који, по себи, већ постоје у материји и који, у крајњој линији доживљавају ослобађање утичући на формирање властитог значења у контексту исказа.

Срђан Марковић, извод из каталога

 

Сублимацијом основне црвене и ахроматских боја које преовладавају на радовима, Естер покушава да испровоцира одређене емоције и реакције посматрача. Белом представља чистоту, једноставност, искреност, која рефлектује снагу спектра, док су ауторитет и моћ приказани ахроматском црном. Сиву повезује са инспирацијом, постојаношћу, зрелошћу и компромисом. За добијање посебног утиска живота у пуној снази, Естер користи најтемпераментнију боју – црвену – која значи опстанак, снагу, топлину, енергију, узбуђење, радост и љубав...

Линија као самостални ликовни елеменат постаје и површина и волумен и носилац форме, истражујући емоционалне облике. Сматра се једнодимензионалном творевином наглашене дужине, која својим визуелним приказом може бити карактерна, да има свој ток и значење. Она тече као река, од изворишта, кроз кањоне и меандре, од бујице до мирног тока и ушћа у море љубави. Од обала и интеракције са околином, зависи и њен карактер и природа. Она симболише спиритуалну еластичност.

Оља Шестаков, извод из каталога

Естер Милентијевић, рођена 1973. године у Београду. Дипломирала и магистрирала Графички дизајн на Факултету уметности Универзитета у Приштини. Од 2002. године ради на Универзитету у Приштини, Факултет уметности са привременим седиштем у Звечану на катедри за Графички дизајн. Члан УЛУС-а и УЛУКиМ-а. Имала је више од 10 самосталних и 56 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница неколико професионалних награда.