Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

На Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржан је први фестивал стваралаштва студената уметничких факултета - Трицикл под покровитељством Министарства култре Републике Србије.

 

На отварању фестивала приказан је кратки играни филм Полица Матије Лукача у продукцији Факултета драмских уметности из Београда. Након тога студент глуме Аврам Цветковић извео је поему Богојављење Матије Бећковића. У музичком делу програма учествовао је виолиниста - ванредни професор Факултета уметности Владимир Кох заједно са својим студентом Жељком Дабижљевић. Гост Фестивала био је Зоран Илић, професор из Ниша који је извео калиграфски перформанс уз клавирску пратњу Петра Илића. У Галерији Факултета уметности отворена је изложба графика студената Академије умјетности из Бања Луке.

 

Гости фестивала били су са Факултета уметности из Ниша (ван. проф. Зоран Илић, ред. проф. Мирослав Живковић, ван. проф. Анита Милић, сарадник у настави Миљана Раденковић, ван. проф. Јованка Аранђеловић), са Академије уметности из Новог Сада (ван. проф. Магдалена Павловић) и са Факултета музичке уметности из Београда (ред. проф. Мирјана Закић).

 

У склопу фестивала одржан је велики број радионица Ликовног, Музичког и Драмског одсека.

Радионицу Mixed Media осмислила је и реализовала професорка Анђела Мујчић у сарадњи са професором из Ниша Мирославом Живковићем.  Студенти су имали прилику да комбинују различите материјале и сликарске технике у оквиру једног рада.

 

Радионицу сито штампе осмислили су и реализовали професори Сузана Вучковић и Никос Арванитидис. Након кратког теоријског увода о техници ситоштампе студенти су припремили скице, а затим су наредног дана у графичкој класи штампали одабране радове у техници сито штампа.

 

У фото студију Факултета уметности професор Јован Марјанов водио је радионицу студијске портретне фотографије. На почетку је професор теоријски упутио студенте на различите карактере светла и њихово коришћење у пракси, а затим су студенти постепено решавали проблеме осветљавања модела. Међу моделима су се нашле студенткиње Медицинског факуктета, као и студенткиње глуме Факултета уметности, а учесници радионице били су студенти Графичког дизајна Факултета уметности. Други дан радионице био је резервисан за постпродукцију и припрему фотографија за штампу.

 

У сликарској класи Факултета уметности одржана је  радионица Мурала под радним називом Мрежа - Трицикл. Ауторка радионице је професорка Љиљана Шуњеварић Арбајтер. Студенти и гости Фестивала поставили су на покретне панеле цртеже у боји и почели су да граде слику мурала. Другог дана радионице студенти су исликавали детаље и завршавали рад. 

   

У студију за графички дизајн Факултета уметности у Косовској Митровици одржана је радионица Creative Mania коју су осмислиле гошће са Факуктета уметности из Ниша: професорка Анита Милић и асистенткиња Миљана Раденковић. Радионица је била експерименталног карактера са нагласком на креативној употреби ликовних елемената у композицији. Исти идејни концепт студенти су радили у два медијума: у виду плаката чији је резултат штампа, док је други медиј кратка анимирана форма. 

Поред ове радионице, у студију за графички дизајн реализована је и радионица „Плакат за представу Tre Sorelle“ коју су осмислиле и реализовале ред. проф. Естер Милентијевић, доцент Тамара Пешић и сарадник Наташа Гвоздовић Матовић. 

 

У вајарској класи Факултета уметности у Звечану одржана је радионица Реди мејд еко коју су реализовали професор Недим Хаџиахметовић са ФУ Косовска Митровица, сарадник Бранислав Ристић и професорка Магдалена Павловић са Академије уметности из Новог Сада. Поред студената Факултета уметности у радионици су учествовали и студенати из Новог Сада: Марија Киш (Mária Kiss) и Драгутин Рајковић. Након теоријског уводног предавања, учесници радионице су погледали рециклирани материјал који су имали на располагању и започели су реализацију скулптура.

 

У оквиру првог радионичарског дана Фестивала Трицикл одржана је радионица самоодбране за жене која је била отворена за све заинтересоване. Професор Миодраг Крчмарик показао је полазницама радионице различите технике које се користе у самоодбрани. Другог радионичарског дана прфесор Миодраг Крчмарик одржао је радионицу „Гађање ватреним оружјем“ у стрељани у Јошевику.

 

На затварању фестивала приређен је богат музички програм и отворена је изложба реализованих радова са радионица Ликовног одсека.