Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

Изложба цртежа младог црногорског уметника Мата Уљаревића отворена је у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици у среду, 9. новембра. Назив изложбе потакнут је надреалистичким параноидно-критичким методом аутоматизованог стварања током којег уметник на нов и изокренут начин доживљава свет око себе.

О радовима је говорила доц. др Јелена Павличић Шарић, кустос Галерије: ”Ова изложба прави савршену спону између историјског наслеђа надреалиста и тежњи савременог уметника-активисте. С једне стране је потреба да се истражује простор несвесног, да се без припреме, предлошка и учешћа рациа, дође да дубина онога што није освешћено, а постоји у човеку. Мисли које тада испливају обично нас сасвим раскрију и упуте на неко ново сазнање и мисао. Друга страна коју Уљаревић уписује у ове радове јесте темперамент модерног човека, жеља да се изрази сад и одмах, да брзо дође до решења и открије скривено. Ту је још и нужност критике, јер је за уметника, али и човека уопште скоро немогућа  лагодност у  свету у којем су многе вредности изокренуте, многи ликови изопачени. Зато је и пут ка њиховом откривању, пут ка истини, изврнут наопачке –  води нас од невидљивог ка видљивом, од несвесног до свесног, од скривеног ка јавном, од лажљивог ка истинитом”.

 

Изложбу је отворио Жарко Миленковић, књижевник, недавно члан жирија за доделу награде „Новица Тадић“, коју је за 2022. понела управо збирка песама Мата Уљаревића. Миленковић је истакао важност уметничког изражавања кроз реч и слику, те повезао радове Уљаревића са књижевним темама Франца Кафке.

Иако је Уљаревић академски вајар, на овој изложби се представља цртежима о којима у ауторском тексту у каталогу каже:  „Цртеж је ослобођен елемента боје, он је у том смислу чистија, непосреднија мисао. (…) Стреса са себе сваки сувишак, нарочито бојани. (…) Насликани призор може се упоредити са прозним остварењем, цртеж ћемо пак радије упоредити са кратком и језгровитом поезијом. Ако је могуће тражити корелате ових цртежа у књижевности, онда их најприје треба тражити у зачудним стиховима Васка Попе“. 

 

О стваралаштву младог уметника, вези поезије и ликовне уметности, начину рада али и његова два кратка филма која су произашла управо из цртежа разговарали смо у четвртак, 10. новембра. Вођењу кроз изложбу, илити плодном разговору са уметником, присуствовали су бројни студенти нашег факултета.

Изложба ПАРАНОЈА, КРИТИКА је отворена до 22. новембра 2022.