Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

На Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици одржава се други по реду Фестивал сценског покрета и кореодраме (СПИК) и трајаће до краја 2022. године.

Фестивал је покренут са основном идејом доприноса позоришном животу на Косову и Метохији и са тенденцијом да постане платформа за развој кореодраме, невербалног, играчког и пантомимског театра, као и да допринесе формирању публике са сензибилитетом за особености сценског изражавања кроз покрет и игру. Идејни творац и иницијаторка Фестивала је проф. др Вера Обрадовић.

Ове године Фестивал је почео 3. новембра у Галерији Факултета уметности свечаним отварањем и извођењем програма ван конкуренције. Најпре је приказана кореографија проф. др Вере Обрадовић инспирисана „Симфонијом Оријента“ Јосипа Славенског, коју су извели студенти друге године Глуме Факултета уметности. Затим је приказан видео-снимак композиције проф. др ум. Ане Гњатовић „Музика за недостајуће лептире за гудачки оркестар и видео“, у извођењу Ансамбла „Метаморфозис“, као и видео-снимак сцене „Коло“ из докторског уметничког пројекта проф. др ум. Александра Ђинђића „На црвено слово“. Након тога отворена је изложба „Најбоље чувана тајна Јапана – Тохоку“ аутора Масакија Накамуре, и то захваљујући Удружењу српско-јапанског пријатељства „Ханами“ и Адријани Барши. На крају вечери, студенти Факултета уметности извели су музички програм под називом „Студенти свирају за студенте“ који је са студентима припремила доцент Ана Софреновић.

   

 У наредна три дана, 4, 5. и 6. новембра, публика је имала прилику да погледа програм у званичној конкуренцији и пратећи програм Фестивала. Програм у званичној конкуренцији чинило је пет представа у главној селекцији, које су изведене у Центру за културу „Сава Дечанац“ у Лепосавићу, и девет видео-радова у видео-селекцији, који су приказани у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици. Представе у главној селекцији извели су студенти Факултета драмских уметности из Београда, Факултета драмских умјетности са Цетиња, Академије уметности из Новог Сада, Факултета уметности из Косовске Митровице и Академије умјетности из Бања Луке.

 

У пратећем програму Фестивала Адријана Барши одржала је радионицу „Јапанско мачевање – од традиционалне самурајске вештине до модерног спортског концепта“, приказан је филм „Моје позајмљено наслеђе“ холандске ауторке Ефи Дерксен и одржан онлајн разговор с ауторком, доцент др Немања Савковић одржао је предавање под називом „Јосип Кулунџић као глумачки педагог“, изведена је видео-радионица јапанске уметнице Чијеми Фукумори „Dance like no one does“ („Играј као нико други“), приказан је филм „Дрвеће плеше“ (режија: Страхиња Савић; сценска режија и драматургија: Дијана Милошевић, Јадранка Анђелић) и одржан разговор са проф. Дијаном Милошевић. У част награђених, у Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку концерте су извели Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ из Грачанице и играчка трупа „Una saga serbica“ из Београда. 

 

Саопштења жирија

 Жири Главне селекције 2. Фестивала сценског покрета и кореодраме – у саставу: Дијана Милошевић, редитељка и професорка Института за уметничку игру из Београда, Ана Софреновић, глумица и доцент Факултета уметности Универзитета у Приштини, и др Немања Савковић, редитељ и доцент Факултета уметности Универзитета у Приштини – имао је ове године изузетно тежак задатак, због чега је одлучио да Grand Prix Фестивала додели двема представама: представи „Јована Лукина“ Факултета драмских умјетности са Цетиња, редитељке Анђелије Рондовић, у извођењу Јоване Брновић и Милоша Кашћелана, и представи „Марсо“ Академије умјетности из Бања Луке, под менторством др Ренате Агостини, редовне професорке, у извођењу Николе Милаковића.

 

Представа „Јована Лукина“ је доследно заокружена целина, која прецизним и изражајним кореографским језиком обрађује једну друштвено релевантну тему. У представи „Марсо“ извођач је показао изузетан ниво сценске вештине својом убедљивом и надахнутом игром.

Жири видео-селекције 2. Фестивала сценског покрета и кореодраме – у саставу:  др Јелена Павличић Шарић, доцент Факултета уметности Универзитета у Приштини, мастер Ивана Терзић, сарадник у настави Факултета уметности Универзитета у Приштини, и др Петар Илић, доцент Факултета уметности Универзитета у Приштини – једногласно је донео одлуку да Специјалну награду у категорији видео-радова додели Селени Орб за рад „Себе собом раздвајам од света“, у продукцији Факултета техничких наука из Новог Сада. Жири је, такође једногласно, донео одлуку да додели и две посебне похвале – Вањи Халупи и Иви Јовановић, за видео-рад „Dance, dance, otherwise we are lost“ („Играјте, играјте, иначе смо изгубљени“, Пина Бауш), и Милени Радованчев, за видео-рад „Chosing life“ („Бирајући живот“). Оба видео-рада су у продукцији Факултета уметности из Косовске Митровице.

У конкуренцији од девет видео-радова, рад Селене Орб „Себе собом раздвајам од света“ у продукцији Факултета техничких наука из Новог Сада, издвојио се својом целовитошћу као уметничко дело. Он преиспитује нашу органску повезаност са светом у коме живимо, чулност и позиције лагодности/нелагодности. Крупним, фотографски бираним кадровима, јасним монологом и музиком шаљу се једнако крупне и јасне поруке са којима се може идентификовати сваки појединац. Висок квалитет продукције овог рада доприноси могућности посматрача да у њега лако продре. У овогодишњем програму веома су се истакли и видео-радови Вање Халупе и Иве Јовановић „Dance, dance, otherwise we are lost“ („Играјте, играјте, иначе смо изгубљени“, Пина Бауш) и Милене Радованчев „Chosing life“ („Бирајући живот“). Реч је о радовима који дају нову димензију покрету и игри – њима су оживљени простори града Косовске Митровице, односно места натопљена значењем. У првом раду су то оближњи споменик, мост као нови симбол града, напуштена хала и слични јавни топоси који нас подсећају на пролазност времена и терет прошлости, али и садашњости, посебно овде на Косову и Метохији. Утолико је значајнија порука филма – играњем се издићи изнад свакодневице, створити сопствени смисао. Други рад нас, с друге стране, уводи у интимне просторе и лично време појединца, које је на мање експлицитан начин, али ипак јасно повезано са простором града. Заинтересованост и храброст да говоре о теми живота у овом граду, као и маштовитост, духовитост и посвећеност која је исказана у видео-раду, сведоче о зрелости аутора, студената Факултета уметности из Косовске Митровице.

До краја Фестивала сценског покрета и кореодраме публика ће видети филм „Повратак исходишту“ Ђорђа Лакушића и КУД-а „Копаоник“ и имаће прилике да присуствује промоцији књиге Марије Петричевић „Руска балетска уметност у Београду“, поводом сто година балета у Србији. Такође, планирана је посета студената Ансамблу „Венац“ на једној од њихових редовних проба у Грачаници.

Партнери Фестивала сценског покрета и кореодраме:

СТУДЕНТСКИ ЦЕНТАР „ПРИШТИНА“ КОСОВСКА МИТРОВИЦА

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „САВА ДЕЧАНАЦ“ ЛЕПОСАВИЋ 

АНСАМБЛ НАРОДНИХ ИГАРА И ПЕСАМА КИМ „ВЕНАЦ“ ГРАЧАНИЦА

ДОМ КУЛТУРЕ „СТАРИ КОЛАШИН“ ЗУБИН ПОТОК

КУД „КОПАОНИК“ ЛЕПОСАВИЋ 

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР „ДРАГИЦА ЖАРКОВИЋ“ КОСОВСКА МИТРОВИЦА

Пројекат реализован уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије