Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

У понедељак 24. октобра 2022. године на 65. Међународном београдском сајму књига одржана је промоција три публикације у издању Факултета уметности Универзитета у Приштини. Промоције су одржане на штанду Канцеларије за Косово и Метохију, у Хали 1а Београдског сајма.

У уводном делу програма представљен је први број „Триптихa“, интердисциплинарнoг научног часописа о уметности и култури. Најпре је путем видео-снимка емитовано излагање главне и одговорне уреднице часописа, доцента др Јелена Арнаутовић. Она је истакла да смо са „Триптихом“ добили квалитетан и савремен часопис којим Факултет уметности може да се поноси, те да би поносан био и покојни декан проф. мр Зоран Фуруновић, којем је посвећен при број часописа. Затим је модератор промоције прочитао излагање помоћника главног и одговорног уредника, проф. др Драгане Сарајлић, која је напоменула да су квалитету и савремености часописа, поред садржаја, знатно допринели и техничка уређеност и дизајнерско решење. На крају је о „Триптиху“ говорила чланица уредништва доцент др Јелена Павличић Шарић. Она је сажето приказала све прилоге у часопису и устврдила да, у целини узев, њихова разноликост подупире идеју из које је часопис поникао, изразивши уз то и наду да ће квалитет прилога одредити постојаност часописа и меру вредности наредних бројева. У одјавном обраћању, модератор промоције најавио је да ће се до краја године у издању Факултета уметности појавити други број часописа „Триптих“, као и зборник радова са другог Међународног научног скупа „Традиционално и модерно у уметности и образовању“. 

У средишњем делу програма представљена је научна монографија „Баштина Богородице Љевишке и очување памћења“, ауторке др Јелене Павличић Шарић. Публици се на почетку обратио рецензент књиге др Драган Булатовић, професор Филозофског факултета у Београду у пензији, који је говорио о Цркви Богородице Љевишке као о живом наслеђу, споменику дугог трајања чију је сложену прошлост ауторка покушала да расветли у књизи. Потом је реч узео још један од рецензената књиге – др Драган Војводић, професор Филозофског факултета у Београду и дописни члан САНУ. Он је нагласио да књига произилази из проучавања и истраживања самог споменика не само ради пуког утврђивања чињеница, него ради враћања целине друштву које у свом културном узрастању треба да дође до нивоа спознаје значаја онога што историјске чињенице заиста говоре, не само у погледу естетских и историјских вредности, него управо свих аспеката трајања споменика. Др Војводић је изразио наду да ће у скорије време из досадашњих ауторкиних истраживања проистећи књига која ће систематски сагледати проблем односа према споменичком наслеђу српског народа на Косову и Метохији у целини. Последња се присутнима обратила ауторка књиге, која је говорила о сарадњи са различитим институцијама током истраживања и изазовима ишчитавања архивске грађе. По њеним речима, основна је претпоставка књиге да се истраживањем досадашњих пракси баштињења поменутог призренског споменика, али и наслеђа уопште, може утицати на стварање ефикаснијег модела баштињења данас и убудуће.

У завршном делу програма представљена је монографија на енглеском језику „Clarinet Ornamentation Techniques Influenced by the Traditional Use of an Historical Instrument – the Tárogató“, аутора Милана Милошевића, доктора музичке уметности и професора кларинета на Краљевском музичком конзерваторијуму у Ванкуверу (Канада). Монографија је проистекла из ауторове докторске дисертације, одбрањене 2015. године на Универзитету Британске Колумбије у Ванкуверу. Модератор промоције прво је прочитао биографију аутора, након чега је о књизи говорио рецензент проф. мр Андрија Благојевић. Он је језгровито изложио садржај књиге по поглављима и подвукао да су резултати Милошевићевог истраживања утицали на израду новог, северноамеричког модела тарогата, који је произвођач, компанија „Stowasser J. Tárogató“, назвао „Golden Voice“. На крају је путем видео-снимка емитовано обраћање аутора, у којем је он објаснио разлоге и начин настанка своје књиге и захвалио се колегама са Факултета уметности: деканки проф. мр Естер Милентијевић, продеканки Музичког одсека проф. др Драгани Сарајлић и наставнику кларинета проф. мр Андрији Благојевићу.

Промоцију је модерирао доцент др Немања Савковић, координатор за научноистраживачки рад и издавачку делатност Факултета уметности.

Известан број примерака представљених публикација подељен је заинтересованим посетиоцима промоције. Нова и стара издања Факултета посетиоци Сајма књига у прилици су да виде на штанду Факултета уметности, који се налази у оквиру штанда Универзитета у Приштини у Хали 4 Београдског сајма.