Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

У сусрет обележавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, покренут је пројекат под називом За српску заставу.

         Пројекат је реализован под покровитељством Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Епархије рашко-призренске, Копнене војске Војске Србије и Културно-просветног удружења Рашанка из Новог Пазара. У реализацији пројекта је учествовало укупно десет факултета: осам учитељских и педагошких факултета из Србије и Републике Српске (Учитељски факултет Универзитета у Приштини–Косовској Митровици, Учитељски факултет у Београду, Педагошки факултет у Ужицу, Педагошки факултет у Врању, Педагошки факултет у Сомбору, Факултет педагошких наука у Јагодини, Филозофски факултет у Бањој Луци, Педагошки факултет у Бијељини), као и Факултет уметности Универзитета у Приштини–Косовској Митровициу и Факултет музичке уметности у Београду. Пројекат је подржан од стране српских институција на Косову и Метохији: општине Лепосавић, општине Косовска Митровица и општине Звечан.

          Пројекат је подразумевао аудио снимање песме Химна српској застави и њену екранизацију. Текст песме написао је Лаза Костић. По први пут уопште, на њеном музичком обликовању радили су професори Универзитета у Приштини са привременим седиштем Косовској Митровици. Мелодију је компоновала проф. др Биљана Белојица Павловић, док су на аранжману радили доц. др Петар Илић, Лазар Марић и Душан Поповић. Спот је сниман на три локације: у порти манастира Манасија, у порти манастира Пећка Патријаршија и на средњовековном граду у Звечану. У споту учествују и официри Копнене восјке Војске Сребије, као и Јелена Спирић, истакнути соло певач из Косовске Митровице. У пројекту је учествовало 20 професора и око 30 студената са свих десет поменутих факултета из Србије и Републике Српске.

          Са Факултета уметности Универзитета у Приштини–Косовској Митровици у реализацији аудио и видео записа песме Химна српској застави учествовали су професори (проф. Јасмина Новокмет, проф. др Вера Обрдовић, проф. др Драгана Сарајлић, доц. др Петар Илић), сарадници у настави (МА Драгана Милић, МА Теодора Краговић) и студенти (Фарах Пепић, Јована Трифуновић, Исидора Некић).

          Овај пројекат ће имати далекосежан значај у националном васпитању младих генерација, као и у промовисању, неговању и очувању српског културног наслеђа и идентитета, те поштовања националних симбола.

 

          Послушајте и погледајте спот за песму Химна српској застави.