Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

Концертом Симфонија Оријента Јосипа Славенског, у атријуму Ректората Универзитета у Београду, 1. јула 2022. године свечано је отворена летња културна сезона. Носиоци овог пројекта су Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Пројекат су подржали Министарство одбране, Министарство културе и информисања, Ректорат Универзитета у Београду, Ректорат Универзитета уметности у Београду, СОКОЈ и позориште „Театријум“. У реализацији пројекта учествовали су: Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ са солистима; професори, сарадници и студенти Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици; вокални солисти: Лара Калапиш (алт), Елдин Хусеинбеговић (тенор), Андрија Секулић (баритон), Милош Гашић (бас); електроника: Ана Гњатовић и Ана Софреновић; дизајнери анимације: Естер Милентијевић, Александра Арванитидис, Тамара Пешић и Наташа Гвоздовић Матовић; кореограф: Вера Обрадовић Љубинковић; редитељ: Јована Крстић; техничка подршка: Игор Миљковић и Игор Ћирковић; техничко вођство: Миле Петровић; дизајнер светла: Гордана Пантелић и диригент: Игор Сарајлић.

Пројекат представља реактуелизацију и ревитализацију Симфоније Оријента кроз визуру савременог приступа његовој интерпретацији и поставци, односно његову трансформацију у мултимедијалне оквире кроз синтезу различитих области уметности (музичке, примењених уметности и дизајна и драмских уметности), што је у складу са скицама његових појединих дела, где се налазе композиторове назнаке везане за коришћење визуелних светлосних ефеката, али и идеје о балету и кореографији које никада није остварио. Високопрофесионална интерпретација Симфоније Оријента, употпуњена видео пројекцијом, анимацијом, сценским покретом и осветљењем, оставила је изузетан утисак на многобројну публику. У прелепом амбијенту атријума „Капетан Мишиног здања“, на отвореном простору, што је засигурно додатно допринело укупном доживљају, публика је извођење једног од дела изузетне уметничке вредности, које се веома ретко налази на репертоару оркестара, наградила бурним аплаузом и позивом на бис.

Фотографије: Јован Марјанов и Никола Недељковић