Main menu
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

 Факултет уметности у Приштини има част да Вас позове на отварање изложбе плаката Јефимије Коцић “…Dipl...People” у среду 27. фебруара 2019. у 19 часова. Поставка ће бити изложена до 13. марта 2019. године.

Пројекат “…Dipl...People” (серија симболично приказана кроз 21 плакат = 21.век) настала је из потребе аутора да укажe на (један) проблем друштва у коме живимо. Главни предмет интересовања су млади људи који, након дипломирања, бивају одбачени од стране државе и друштва –  њима се говори да “овде хлеба нема”, да је једноставније за њих (младе наде) да оду и (вероватно) никад се не врате. Њихов интегритет је угрожен, и они беспомоћно траже излаз из ове, наизглед, безизлазне ситуације. Серија плаката представља лични бунт аутора и наду да ће бар један део “младе” популације остати у земљи, допринети “бољем сутра”, те постати барјактари и ослободиоци овог “интелектуалног мртвог мора”. Сваки плакат насловљен је према тексту који се на њему налази. Они су пажљиво (помало иронично и/или сатирично) бирани, са жељом да активирају мисли посматрача и “натерају” га да он остави свој коментар. Последњи плакат носи само назив изложбе “…Dipl...People” и његов задатак је да сачува све мисли које се буду родиле у посматрачу док буде анализирао радове (поред рада налазиће се оловка коју ће посматрачи моћи да користе и на том плакату записати своје мишљење).

Јефимија Коцић (1992) дипломирала је на Факултету уметности у Нишу на Одсеку за примењене уметности. Мастер студије завршила је на истом факултету 2015. године. Године 2017. завршила је мастер студијe Факултета дигиталних уметности (смер Дизајн нових медија) Универзитета Метрополитан у Београду. Године 2015. била је демонстратор у настави на предмету Цртање и сликање на Факултету уметности у Нишу. Од 2016. године ради на Факултету уметности у Нишу као асистент на предмету Просторна графика Одсека за примењене уметности. Тренутно је студент докторских студија на Факултету примењених уметности (смер Примењене уметности и дизајн) у Београду и докторских студија Факултета дигиталних уметности Универзитета Метрополитан у Београду.

Њена излагачка делатност до сада броји 4 самосталне изложбе и преко четрдесет групних изложби у земљи и иностранству. Од 2014. године осам пута је била члан жирија ликовних и литерарних конкурса у земљи. Била је стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја за изузетно надарене ученике и студенте. До сада је објавила једну књигу поезије ”Везе”.